Psychosociale ondersteuning

Professionele bijstand kan u helpen!

Wie prostaatkanker heeft, krijgt heel wat te verwerken.

De diagnose van kanker heeft een enorme impact op de fysieke en psychische integriteit van een persoon en zijn omgeving. Vaak kom je dan in een tumultueuze periode terecht waarin je leven grondig ondersteboven wordt gehaald. Het vinden van een nieuwe balans hangt af van je lichamelijke conditie, maar ook van de manier waarop je met de ziekte omgaat. In de dagelijkse medische praktijk is er vaak weinig tijd om hier dieper op in te gaan. 

Angst na een diagnose kanker

Angst is het gevoel dat het vaakst moet worden aangepakt. De meest frequent gediagnosticeerde stoornis is de aanpassingsstoornis. Tussen 10 en 30% van de mensen met kanker heeft uitgebreide ondersteuning nodig. Vaak dient men speciale ondersteuning te voorzien in de volgende situaties:

  • bij gevorderde ziekte op het moment van de diagnose
  • bij slechte prognose
  • bij een behandeling met bijwerkingen en/of complicaties
  • in geval van een kankerdiagnose bij een ouder met jongere kinderen
  • bij personen die sowieso al gevoeliger zijn voor angst en niet goed met onzekerheid kunnen omgaan (bv. personen met controlerende, perfectionistische persoonlijkheids-kenmerken, ...).

Via onze regelmatige lotgenotencontacten weten we dat een psychosociale ondersteuning een grote meerwaarde kan hebben in de verwerking van de ziekte en de gevolgen van de ziekte.

De diagnose 'prostaatkanker' brengt onzekerheid en angstgevoelens met zich mee. Dit is vaak een aanleiding om zich vragen te stellen over het leven en over het levenseinde. Dikwijls kan de lange behandeling op zich al emotioneel zwaar zijn voor de man en zijn omgeving. 

Het is belangrijk dat u in dit proces wordt bijgestaan. Zo dreigt u uw greep op de situatie niet (volledig) te verliezen en kunt u voor uzelf een nieuwe rol vinden.

Hoe verloopt een ondersteunende behandeling?

De behandeling is in principe kortdurend (maximaal 10 sessies) met periodieke evaluatie van de sessies en het bekomen resultaat. Aangezien de therapie is afgestemd op de cliƫnt is elke therapie anders, volgens uw eigen wensen. Globaal is de begeleiding gebaseerd op gesprekstherapie maar ook wandelsessies in de natuur en meer creatieve interventies kunnen ingelast worden.

De begeleiding kan op elk moment door u onderbroken worden.

In geval van het uitblijven van resultaten wordt samen met u naar een oplossing gezocht. Soms is een verdere doorverwijzing noodzakelijk.

Hoe kunnen wij u verder helpen?

Via voordrachten van experten en groeps- en/of individuele begeleiding door experten willen we proberen aan de behoefte tot ondersteuning van onze leden tegemoet te komen. We willen als vereniging de psychosociale ondersteuning faciliteren en daarom kan u met ons contact opnemen zodat wij u verder kunnen helpen.